Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Όταν η τέχνη συνάντησε το gif και υπνωτίστηκε: David Szakaly & Dave Whyte

120430

                                                                                                                                  Της Βασιλίκας Σαριλάκη

Ο David Szakaly είναι ένας Γερμανο-ούγγρος καλλιτέχνης που ασχολείται με την παραγωγή gifs από το 2008. Έγινε γνωστός με το παρατσούκλι  Davidope  κι έχει δημιουργήσει μερικά από τα πλέον όμορφα animés στο διαδίκτυο που κοσμούν πάμπολλα tumblrs ανά τον κόσμο και φυσικά και το δικό μου :) http://vassilika.tumblr.com/.. Τα έργα του έχουν τόσο πολύ κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο ώστε έχει πλέον επηρεάσει ήδη μια σειρά άλλων καλλιτεχνών που εμπνέονται από αυτόν..

   gamatos    gamatos6    gamatos3 

Ο Szakaly στην ουσία μας επιστρέφει στην εποχή της ψυχεδέλειας των 70’ς και σε όλη εκείνη την χαλαρωτική κουλτούρα της pop art που όμως τώρα δεν συνδέεται με τα ναρκωτικά και τις παραισθήσεις απλά δημιουργεί υπνωτιστικά και χαλαρωτικά έργα.. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η απλότητα, ένα μινιμαλιστικό στυλ, γεωμετρικές φόρμες, ασπρόμαυρες ή έγχρωμες που κινούνται με κομψότητα και ομορφιά σε ένα δικό τους σύμπαν, χωρίς βαρύτητα..

 

david szakaly

 

Τα έργα του αποπνέουν ελευθερία και βέβαια θυμίζουν την παλιά γενιά της αφαίρεσης π.χ τον Vasarely,  ή τον μεγάλο γραφίστα Escher  με τους μπερδεμένους, “ανέφικτους” χώρους του.. Γραμμές, επίπεδα, καμπύλες, στερεομετρικές καμπυλώσεις, δημιουργούν ευκάμπτους ή περιδινούμενους χώρους που γεννούν έκσταση και “χάσιμο” .Χώρους που ρουφάνε το βλέμμα,  που το αιχμαλωτίζουν .

 

130207

 

Χρησιμοποιεί επίσης οργανικές φόρμες, ασπρόμαυρα εφέ, και παλλόμενες technicolor φόρμες αποδεικνύοντας ότι ο πειραμτισμός με αυτο το μέσον δεν έχει όρια. Το πόσο σημαντικός είναι σήμερα το μαρτυρά το ίδιο το Google. Γκουγκλίστε τις λέξεις “animated gif”  κι αμέσως θα ξεπηδήσουν δεκάδες εικόνες που έχει δημιουργήσει..ομορφια και ζάλη μαζί..

 

tumblr_n6z44epkvF1qzt4vjo1_r5_500

 

Ο Szakaly ξεκίνησε να πειραματίζεται με το vector animation πρόγραμμα του Macromedia Flash το 1999 όπου και χρησιμοποιούσε  προγραμματισμό  για να φτιάξει διάφορες παρουσιάσεις, banners, κι άλλα γραφιστικά που του παρήγγειλαν οι πελάτες του. Πέρασε μια δεκαετία και μετά αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο στους πειραματισμούς του με κινούμενα γραφιστικά και μετά ανακάλυψε βέβαια ότι το Tumblr ήταν η καλύτερη πλατφόρμα για να διαδώσει τα μικρά του και σύντομα gifs. Σήμερα συνεργάζεται με μια εταιρεία αλλά απέκτησε μεγάλη εμπορική επιτυχία κάνοντας animations  για πελάτες σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό που τον ξεχωρίζει είναι η προσωπική του δουλειά  που προφανώς κάποτε θα εκτίθεται και στα μουσεία..

 

tumblr_n2hvqu88321qzt4vjo1_r3_500

 

Ο Szakaly  είναι επίσης μέλος της πρωτοποριακής ομάδας SUNdOZe  στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες που ασχολούνται με την δημιουργία εικόνων μιας παραισθητικής πραγματικότητας.


 

tumblr_n1xlg6ZLBm1qzt4vjo1_500


tumblr_n1tbciUp7V1qzt4vjo1_500

 

Το παρακάτω gif είναι διαλογιστικό.. Απαιτεί ένα λεπτό από τον χρόνο σας για να προχωρήσει η κόκκινη γραμμή σε όλο το τετράγωνο. Δείτε το με την ησυχία σας για να ξεκουραστεί το βλέμμα από τα υπόλοιπα..

tumblr_n0yguuTra71qzt4vjo1_500 

120515

 

130309

 

140104

 

130407 

Dave Whyte work 

tumblr_n7y9282U6S1qzt4vjo1_r1_500

 

tumblr_naqkpgwL1f1qzt4vjo1_r3_500

 

tumblr_n389fjG1bG1qzt4vjo1_500

 

Το  2011, ο  φοιτητής φυσικής David Whyte που ζεί στο Δουβλίνο ξεκίνησε να κάνει ένα Tumblr που το ονόμασε Bees & Bombs . Εκεί άρχισε να ποστάρει αρχικά διάφορες χιουμοριστικές εικόνες και ιντριγκαδόρικα gifs τα οπόία δημιουργούσε ο ίδιος. Οι εικόνες του ήταν έντονα επηρεασμένες από την pop. Μια μέρα άρχισε να παίζει με το Processing,  ένα πολύ δημοφιλές ανοιχτό λογισμικό, μια γλώσσα σχεδιασμένη κατάλληλα για την δημιουργία απλών εικόνων, animation, και άλλων διαδραστικών εφαρμογών.  Η εντρύφησή του στα μαθηματικά και την φυσική τον βοήθησαν πολύ να δημιουργήσει την κίνηση και να σχεδιάσει την γεωμετρία κι έτσι κατάφερε να δημιουργήσει μερικές από τις δημοφιλέστερες εικόνες στο Tumblr. Εδώ μπορείτε να δείτε το δικό του : https://www.tumblr.com/search/Dave%20Whyte


peUNcIQ

 

teleies

 

Όμως ο Whyte δεν περιορίστηκε μόνο στο να αποδώσει με ωραίο τρόπο μαθηματικές έννοιες και οπτικά παράδοξα. Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε ενστικτωδώς να δημιουργήσει μερικούς πολύ κομψούς ίσως και ποιητικούς χώρους με μινιμαλιστική χρήση της φόρμας που δίνει έμφαση κυρίως στην κίνηση. Τα αποτελέσματα νομίζω, είναι πολύ ικανοποιητικά..Σήμερα έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες υπέροχα gifs με την υπογραφή του..Ο ίδιος είναι αρκετά ανοιχτός και συχνά εξηγεί στους άλλους τι χρησιμοποίησε, δίνει τον κώδικα που χρησιμοποίησε και βοηθάει κι άλλους καλλιτέχνες.

 

david whyte 2

 

Το Twitter του επίσης φιλοξενεί διάφορα posts που περιέχουν τους βασικούς κώδικες που χρησιμοποιεί..( αν τυχόν θέλετε κι εσείς να δοκιμάσετε την τύχη σας με το processing). Αν ζούσε ο Vasarely θα ήταν σίγουρα περήφανος για αυτόν!

 

dave2 

dave4 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...