Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Paul Klee part 1


Webinar about the work and legacy of Paul #klee by #vassilika_sarilaki.Part one. Video by Vassilika Sarilaki 

Ο #klee αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία του Ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Μας χάρισε πολλές ποιητικές εικόνες, μια βαθιά ενδοσκόπηση στην τέχνη και την ζωή και με την τρυφερή, διαλογιστική χρωματική γκάμα του και τον βαθιά ουμανιστικό του λόγο έχτισε παιδαγωγικά πολλές γενιές καλλιτεχνών. 
 Ο #Klee ήταν στην πραγματικότητα μια μεταφυσική προσωπικότητα που πίστευε ότι ο υλικός κόσμος αποτελεί μόνον μία από τις πολλές πραγματικότητες που είναι ανοιχτές στην ανθρώπινη επίγνωση. Μια διάσημη ρήση του είναι πως " η τέχνη δεν απεικονίζει τον κόσμο αλλά τον καθιστά ορατό”. 

 Η αρμονία των συνθέσεών του άφησε εποχή αλλά δημιούργησε και μια διαχρονική παρακαταθήκη, ένα αλφαβητάριο των εικαστικών που χρησιμοποιείται και σήμερα σ΄ όλον τον πλανήτη για να διδάξει παιδιά και μεγάλους τέχνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο ιδρυτής της σχολής του Bauhaus, Walter Gropius του εμπιστεύθηκε την θέση του καθηγητή στο Bauhaus, στην σημαντικότερη και πλέον επιδραστική σχολή του 20ού αιώνα όπου δίδαξε για μια ολόκληρη δεκαετία από το 1921 ως το 1931. Άλλωστε ο Klee, στα τέλη της δεκαετίας του 1920 είχε ήδη καταστεί ένας από τους ζωντανούς μύθους της Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. 

 Ο Klee ήταν ανένταχτος καλλιτεχνικά αν και συμμετείχε στο ρεύμα του Γαλάζιου Καβαλάρη μαζί με τον Kandinsky και το έργο του συνέβαλλε πολύ στην διαμόρφωση των περισσοτέρων καλλιτεχνικών τάσεων της μοντέρνας τέχνης. 
Συμμετείχε επίσης στην εξπρεσιονιστική ομάδα Η θύελλα ( Der Sturm). Άφησε περισσότερα από 9.000 έργα συνολικά, μεταξύ αυτών υδατογραφίες, χαρακτικά και σχέδια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων φιλοξενείται σήμερα στο Κέντρο Paul Klee της Βέρνης. 

Ο Klee ήταν μεγάλος κολορίστας και μουσικός στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, παίζοντας συχνά το βιολί του ως προθέρμανση για να ζωγραφίσει. Φυσικά κι εκείνος, όπως κι ο #kandinsky θεωρούσε πως υπάρχουν αναλογίες μεταξύ μουσικής και εικαστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...