Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Μεσαίωνας με την απαγόρευση αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα των αμβλώσεων αποτελεί ένα θέμα αιχμής στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι πως η υποψήφια των Δημοκρατικών και γερουσιαστής Amy Klobuchar, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα Guardian πως αν εκλεγεί θα ανατρέψει σε 100 μέρες τα μέτρα κατά της άμβλωσης του Trump. Σε πρόσφατη ομιλία της καταδίκασε έναν πρόσφατο νόμο της Αλαμπάμα, που απειλεί τους γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις με φυλάκιση έως 99 ετών!!Ο Sanders δηλώνει ανέκαθεν στο πλευρό των γυναικών κι έχει επανειλημμένα παλέψει για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και την μη παρεμβολή του κράτους. 
                                                              Της Βασιλίκας Σαριλάκη 
Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε πρόσφατα στην Νέα Υόρκη η έκθεση με τίτλο «η άμβλωση είναι νορμάλ» στην οποία συμμετείχαν τα πλέον πρωτοκλασάτα ονόματα γυναικών καλλιτεχνών της Αμερικανικής εικαστικής σκηνής. Συγκεκριμένα οι: Barbara Kruger, Cindy Sherman, Hank Willis Thomas, Nan Goldin, Wangechi Mutu κλπ. Η έκθεση έγινε στον χώρο Arsenal Contemporary της Νέας Υόρκης ως διαμαρτυρία μετά από την είδηση του περασμένου Μάρτιου πως στην Αλαμπάμα ψηφίστηκε νόμος που καθιστά παράνομες τις εκτρώσεις ενώ έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαμαρτυρίες των γυναικών ενάντια στους νέους σκοταδιστικούς αυτούς νόμους που έχουν δυστυχως θεσπιστεί στην μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανικών Πολιτειών.
 To 2019 ήταν μια χρονιά που διάφορες Πολιτείες στην Αμερική προώθησαν νόμους για την κατάργηση των αμβλώσεων, μια κατάκτηση του γυναικείου κινήματος που ξεκίνησε το 1920 επί Λένιν και συνεχίστηκε στην Ευρώπη στα μέσα του 20ού αιώνα. Οι αμβλώσεις γίνονταν με πρωτόγονα μέσα από αρχαιοτάτων χρόνων.
Οι ιστορικοί αναφέρουν στοιχεία που χρονολογούν τις πρώτες αμβλώσεις στην Κίνα το 2.700 π.Χ! και στην Αίγυπτο το 1550 π. Χ! Σήμερα, αυτό που είναι αυτονόητο για την Ευρώπη καθίσταται ξανά αίτημα των γυναικών στην Αμερική που αναγκάζονται πλέον να κάνουν παράνομες εκτρώσεις ή να αλλάζουν Πολιτεία για να κάνουν ασφαλή ιατρικά έκτρωση! 
Οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν στην Αμερική το 1973 αλλά από το 2010 και μετά ολοένα και περισσότερες Πολιτείες άρχιζαν να θεσπίζουν νόμους που περιορίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Το 2017 έγιναν 862.320 αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2011 και 1ης Ιουλίου 2019, πολλές Πολιτείες θέσπισαν 483 νέους περιορισμούς στις αμβλώσεις που μάλιστα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% όλων των περιορισμών των αμβλώσεων που θέσπισαν οι Πολιτείες κατά τις δεκαετίες από το 1973 και μετά. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους περιορισμούς έκτρωσης σε επίπεδο κράτους είναι οι απαιτήσεις γονικής ειδοποίησης ή συναίνεσης για τους ανηλίκους, οι περιορισμοί στη δημόσια χρηματοδότηση, η υποχρεωτική παροχή συμβουλών για αποτροπή αμβλώσεων, οι αναγκαστικές περίοδοι αναμονής πριν από την έκτρωση καθώς και υπερβολικά επαχθείς ρυθμίσεις για τις κλινικές.
Ως αποτέλεσμα αυτών οι περισσότερες κλινικές που έκαναν αμβλώσεις έκλεισαν και πολλές γυναίκες χρειάστηκε να ξενιτευτούν στην κυριολεξία για να κάνουν άμβλωση.
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Atlantic, «Στο Τέξας 100.000 - 240.000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 49 ετών προσπάθησαν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη από μόνες τους, σύμφωνα με έρευνες που κυκλοφόρησαν το 2015 από το Texas Policy Evaluation Project, μια προσπάθεια του Πανεπιστήμιου του Τέξας που στοχεύει να εντοπίσει τις επιπτώσεις που έχουν οι πολιτικές του κράτους σ΄ αυτό το θέμα».
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος που αναφέρθηκε ήταν η λήψη του φαρμάκου Misoprostol, γνωστού από το εμπορικό σήμα Cytotec. Άλλες αναφερθείσες μέθοδοι περιελάμβαναν «βότανα ή ομοιοπαθητικά φάρμακα, χτυπήματα ή διάτρηση στην κοιλιακή χώρα, χρήση οινοπνεύματος ή παράνομων ναρκωτικών ή λήψη ορμονικών χαπιών».
Σημειώνουμε πως οι γυναίκες αυτές αναγκάζονται πολλές φορές να οδηγούνται σ΄ αυτές τις αναχρονιστικές μεθόδους καθώς οι ελάχιστες απομείνασες κλινικές είτε είναι υπερφορτωμένες και χρειάζεται να κλείσει κανείς ραντεβού μετά από ένα μήνα όταν έχει προχωρήσει η κύηση, είτε απλώς είναι πολύ απομακρυσμένες.


Το εγκληματολογικό μέρος που συνδέεται με τις αμβλώσεις παρουσιάζει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον με περιστατικά απίστευτης βίας τόσο κατά εγκύων γυναικών όσο και κατά γιατρών και κλινικών αμβλώσεων που βομβαρδίζονται στην κυριολεξία από ψυχωτικούς και φανατισμένους διώκτες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δολοφονηθεί δεκάδες άτομα: γιατροί, κλινικοί υπάλληλοι, φύλακες ασφαλείας κλπ. Επτά δολοφονίες σημειώθηκαν μόνον και μόνο τη δεκαετία του 1990. 

10 Μαρτίου 1993: Ο Δρ. David Gunn της Pensacola στην Φλόριντα πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. Ο Michael F. Griffin κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Gunn και καταδικάστηκε ισόβια. 
29 Ιουλίου 1994: Ο Δρ John Britton και ο James Barrett, συνοδός του, πυροβολήθηκαν και οι δύο έξω από μια κλινική, το Ladies Center, στο Pensacola. Για τις δολοφονίες κατηγορήθηκε ο Paul Jennings Hill που καταδικάστηκε με θανατική ποινή κι εκτελέστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2003. Η κλινική στην Pensacola είχε βομβαρδιστεί και πριν από το 1984 και βομβαρδίστηκε επίσης το 2012! 
30 Δεκεμβρίου 1994: Δύο ρεσεψιονίστ, οι Shannon Lowney και Lee Ann Nichols, σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις σε κλινική στη Brookline της Μασαχουσέτης. Ο John Salvi συνελήφθη και ομολόγησε τις δολοφονίες. Πέθανε στη φυλακή και οι φρουροί βρήκαν το σώμα του κάτω από το κρεβάτι του σε μια πλαστική τσάντα σκουπιδιών που ήταν δεμένη γύρω από το κεφάλι του. Ο Salvi είχε επίσης ομολογήσει μια μη θανατηφόρα επίθεση στο Norfolk, στην Βιρτζίνια, πριν από τις δολοφονίες του Brookline. 
29 Ιανουαρίου 1998: Ο Ρόμπερτ Σάντερσον, αστυνομικός που εργαζόταν ως αστυνομικός σε κλινική έκτρωσης στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε ο χώρος εργασίας του! Ο Eric Rudolph παραδέχθηκε την ευθύνη του ενώ κατηγορήθηκε επίσης για τρεις βομβιστικές επιθέσεις στην Ατλάντα: το βομβαρδισμό ενός κέντρου αμβλώσεων του 1997, τον βομβαρδισμό του Ολυμπιακού Κέντρου του 1996 και ενός λεσβιακού νυχτερινού κέντρου διασκέδασης. Βρέθηκε ένοχος για τα εγκλήματα και καταδικάστηκε σε δις ισόβιας κάθειρξης. 
23 Οκτωβρίου 1998: Ο Δρ Barnett Slepian πυροβολήθηκε με ένα όπλο υψηλής ισχύος στο σπίτι του στο Amherst της Νέας Υόρκης. Ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά παρόμοιων πυροβολισμών εναντίον γιατρών που έκαναν αμβλώσεις στον Καναδά και την Νέα Υόρκη, που πιθανότατα διαπράχθηκαν από τον James Kopp. Ο Kopp καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Slepian μετά τη σύλληψή του στη Γαλλία το 2001. 

31 Μαΐου 2009: Ο Dr, George Tiller πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον Scott Roeder. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Tiller ήταν θύμα βίας κατά της άμβλωσης. Ο Dr.Tiller πυροβολήθηκε μία φορά πριν από το 1993 από την Shelley Shannon, η οποία καταδικάστηκε για 10 χρόνια φυλάκισης για πυροβολισμό. Παρακάτω ο Dr.Tiller λίγο πριν την δολοφονία του.
29 Νοεμβρίου 2015: Ένας πυροβολισμός σε κλινική Planned Parenthood στο Colorado Springs, Κολοράντο, άφησε τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες και συνελήφθη ένας ύποπτος, ο Robert L. Dear. Ο ύποπτος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στον εαυτό του ως «ο πολεμιστής για τα μωρά». Έγιναν δίκες αλλά στις 11 Μαΐου 2016 το δικαστήριο δήλωσε ότι ο ύποπτος είναι ανίκανος να δικαστεί μετά την ολοκλήρωση μιας διανοητικής αξιολόγησής του.
Δεν ξέρω εάν γίνεται κατανοητό πόσος είναι ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση των εγκύων γυναικών που θέλουν να κάνουν άμβλωση στην Αμερική αλλά τα παραπάνω περιστατικά δολοφονιών γιατρών, συνοδών, αθώων θυμάτων και γυναικοκτονιών καταμαρτυρούν την βαναυσότητα και την εγκληματική πίεση που δέχονται αυτές οι γυναίκες εξαιτίας ανάλγητων κυβερνητικών αποφάσεων.
Κινδυνεύουν ακόμη και να σκοτωθούν μέσα στην κλινική αν κάνουν άμβλωση και το ίδιο οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι συγγενείς των γυναικών που τις συνοδεύουν! Αυτή είναι μια δραματική κατάσταση που πρέπει νομίζω να γνωστοποιηθεί σε όλον τον κόσμο γιατί αφορά σε κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα όχι μόνον των γυναικών αλλά και των φεμινιστών αντρών όπου γης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...