Με πολλές εκθέσεις- ορόσημα τιμά η Γαλλία τον πρόσφατα εκλιπόντα σημαντικό καλλιτέχνη της. Στο Beaubourg, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στο Λούβρο και στο Παλάτι των Βερσαλλιών! Με αυτήν την αφορμή κάνουμε ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη.
Της Βασιλίκας Σαριλάκη
Μια μεγάλη απώλεια που είχαμε φέτος στον κόσμο της τέχνης ήταν εκείνη του Christian Boltanski. Πέθανε τον Ιούλιο σε ηλικία 76 ετών. Στην μνήμη του διοργανώνονται σ΄ όλο το Παρίσι πολύ σημαντικά αφιερώματα καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους καλλιτέχνες μαζί με τον Daniel Buren. Ο Boltanski στο έργο του εξερευνούσε έννοιες της μνήμης, του Ολοκαυτώματος και της απώλειας και της πολιτιστικής Ιστορίας.
H φετινή του έκθεση στην γκαλερί Marian Goodman που έγινε λίγο πριν τον θάνατό του στο Παρίσι είχε τον τίτλο Apres που σημαίνει Μετά. Πολύ σημαντικός τίτλος και με μεγάλο νόημα. Αφορά στην απελπισία της πανδημίας με τις εκατόμβες θυμάτων αλλά και την αφροσύνη των πολιτικών. Πόσοι άραγε πολιτικοί όταν νομοθετούν σκέφτονται τις συνέπειες των νόμων τους στον κόσμο; Πόσοι όταν αποφασίζουν πολέμους, καταστροφές και διώξεις μεταναστών υπολογίζουν το Μετά; Πόσοι δολοφόνοι υπολογίζουν το Μετά των παιδιών και της οικογένειας του θύματος; Πόσοι βιαστές αναλογίζονται το μακροχρόνιο Μετά των βιασμένων θυμάτων τους;
Christian Boltanski, Les Disparus, 2020, Οι αφανισμένοι
Με αφορμή την συγκλονιστική αυτή έκθεση είπε ο Boltanski: « «Ένα πολύ φρικτό αλλά ενδιαφέρον πράγμα συνέβη από τότε που ο Covid είναι εδώ, κι αυτό είναι ότι ο θάνατος δεν κρύβεται πλέον. Τον θάνατο παλιότερα τον αρνιόμασταν εντελώς και τον απωθούσαμε, και σήμερα, λόγω αυτής της ασθένειας, μιλάμε για τον θάνατο ως κάτι που υπάρχει γύρω μας και που είναι παρόν»..
Στο Κέντρο Pompidou γίνονται δύο σημαντικά αφιερώματα, μια έκθεση αλλά κι η αναβίωση της όπερας Fosse που έγινε στις 12 Οκτωβρίου. Η όπερα που περιλαμβάνει μια χορωδία, έξι πιάνα και 12 τσέλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020. Φώτα, περιπλανώμενες ψυχές, μουσικοί και ηθοποιοί ζωντανεύουν αυτή την όπερα στην οποία το κοινό γίνεται μέρος του έργου.
Η έκθεση La vie impossible de Christian Boltanski (Η απίστευτη ζωή του Christian Boltanski) που θα κρατήσει ως τις 13 Απριλίου 2022, περιλαμβάνει μεγάλα έργα που χρονολογούνται από το 1968 έως τον θάνατο του. Θα γίνει σε τρεις γκαλερί του Μουσείου Εθνικής Τέχνης στο Κέντρο Pompidou. Η έκθεση περιλαμβάνει την εγκατάσταση The Heart (2005), μια καταγραφή του καρδιακού παλμού του Boltanski που συνοδεύεται από το ταυτόχρονο τρεμοπαίξιμο λαμπτήρων.
Στο Λούβρο παρουσιάζεται το έργο Les Archives de Christian Boltanski 1965-1988, προερχόμενο από τη συλλογή του Κέντρου Πομπιντού (-10 Ιανουαρίου 2022). Το έργο, που παρουσιάζεται στη Grande Galerie, περιλαμβάνει 646 κουτιά μπισκότων που περιέχουν 1.200 φωτογραφίες και 800 έγγραφα που σχετίζονται με τη ζωή του καλλιτέχνη.
Εν τω μεταξύ, η ηχητική εγκατάσταση του Boltanski, L’Horloge Parlante (Το ομιλητικό ρολόι, 2003) παρουσιάζεται στο Βασιλικό Παρεκκλήσι του Παλατιού των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι (-6 Νοεμβρίου). Το έργο - που περιλαμβάνει μια φωνή που συλλαβίζει τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά και τις ώρες που περνούν - παρουσιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σάλτσμπουργκ το 2009.
Θυμίζουμε, πως και στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, σε μια έκθεση το 2014 στο Ίδρυμα Ωνάση.
Στην έκθεση αυτή δημιούργησε μιαν Απολλώνεια ατμόσφαιρα, μια έκθεση “αλληλεγγύης βλεμμάτων” καθημερινών ανθρώπων της Αθήνας της κρίσης. Διάλεξε βλέμματα από ταυτότητες, εστίασε στα μάτια, μεγέθυνε το βλέμμα και τα ανάρτησε σε ημιδιάφανες κουρτίνες σε σκοτεινά δωμάτια.. Μπαίνοντας σ΄ αυτά τα ανάερα δωμάτια έβλεπες τεράστια μάτια των ανθρώπων να σε κοιτάνε μάλλον ήρεμα και δοτικά ή και πονεμένα, κατάματα. Ενστικτωδώς γυρνούσες το βλέμμα σου αν και δεν υπήρχε εκεί κανείς στην πραγματικότητα! Τι προσπαθούσε να κάνει ο καλλιτέχνης;
Βλέποντας βλέπεις και βλέπεσαι. Αυτό που διέκρινα ήταν πόσο όμοιοι είμαστε απέναντι στον πόνο και πόσο πιο ανοιχτοί.. Ο καλλιτέχνης προφανώς χρησιμοποίησε αυτές τις διάφανες "κουρτίνες" ως αλληγορία της ευθραυστότητας της ψυχής και την διαφάνειά τους ως "καθρέφτη του βλέμματος".. Παράλληλα στην έκθεση ακούγονταν πραγματικοί χτύποι καρδιάς από το αρχείο του Boltanski ο οποίος έχει συλλέξει τους καρδιακούς παλμούς χιλιάδων ανθρώπων που εκτίθενται στα Αρχεία της Καρδιάς σε ένα νησί στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας..