Χτίζοντας την Επανάσταση: Αρχιτεκτονική και Τέχνη στην Ρωσία 1915-1935 Στον εκθεσιακό χώρο του Martin Gropius Bau, στο Βερολίνο, θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Χτίζοντας την Επανάσταση: Αρχιτεκτονική και Τέχνη στη Ρωσία 1915-1935» μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, το La Caixa Forum της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, και φυσικά τη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της το 2008. Η έκθεση “Baumeister der Revolution. Sowjetische Kunst und Architektur 1915–1935”, που θα διαρκέσει από τις 5 Απριλίου έως τις 9 Ιουλίου 2012, βασίζεται σε μια παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Royal Academy of Arts του Λονδίνου, το Martin Gropius Bau και με τη συμμετοχή του Schusev State Museum of Architecture της Μόσχας.
Το διάσημο σπίτι του σοβιετικού αρχιτέκτονα Konstantin Melnikov με τα εξαγωνικά παράθυρα.. Η έκθεση αυτή, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ιστορικών, επιμελητών και ευρωπαϊκών μουσείων από την πρώτη παρουσίασή της στο ΚΜΣΤ στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2008 με τίτλο: «Lost Vanguard Found: Σύνθεση Αρχιτεκτονικής και Τέχνης στη Ρωσία 1915-1935», σε επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, David Sarkisyan, Ηρακλή Παπαϊωάννου, και σε συνεργασία με τον Richard Pare). Παρουσιάζει την ιστορία και πρόσληψη του ρωσικού αρχιτεκτονικού κονστρουκτιβισμού αλλά και τη σχέση ζωγραφικής – αρχιτεκτονικής μέσα από μια νέα εικαστική αισθητική που έχει στόχο την εφαρμογή της στην αρχιτεκτονική, ενώ είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής επιστημονικής έρευνας που έγινε από τρεις διαφορετικές πηγές. Το Schusev State Museum of Architecture της Μόσχας που τεκμηρίωσε ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό από τη συλλογή του, τον βρετανό φωτογράφο Richard Pare που ταξίδεψε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και κατέγραψε την κατάσταση των κτηρίων δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχείο που προκαλεί προβληματισμούς γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να διαχειριζόμαστε σήμερα τα νεότερα μνημεία και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που τεκμηρίωσε και παρουσίασε το υλικό από τη συλλογή Κωστάκη καταγράφοντας την σχέση της εικαστικής δημιουργίας με την αρχιτεκτονική της πρωτοπορίας.
Την έκθεση στο Βερολίνο με την παρούσα, εμπλουτισμένη μορφή της, επιμελούνται η Μαρία Τσαντσάνογλου από πλευράς ΚΜΣΤ, η διευθύντρια καλλιτεχνικών προγραμμάτων της Royal Academy of Arts, Maryanne Stevens, σε συνεργασία με τον φωτογράφο Richard Pare και το Schusev State Museum of Architecture της Μόσχας. Πρόκειται για μία ακόμη διεθνή συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το οποίο, στη βάση της συλλογής Κωστάκη, ετοιμάζει μια νέα σημαντική συμπαραγωγή με την Tate Modern του Λονδίνου και το Μουσείο Stedelijk του Άμστερνταμ το 2013-2014. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου