Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Ο Banksy σώζει μετανάστες στην Μεσόγειο

Το πλοίο Louise Michel

Το πλοίο Louise Michel

Λένε πως η τέχνη δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο. Λάθος. Η τέχνη δεν αποτελεί πολυτέλεια. Υπάρχουν μερικοί καλλιτέχνες που σώζουν ανθρώπους. Ένας απ΄ αυτούς είναι κι ο Banksy που έχει μεγάλη φιλανθρωπική κι ουμανιστική δράση. Πρόσφατα χρηματοδότησε ένα σκάφος προκειμένου να σώσει πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική . Το πλοίο, με το όνομα Louise Michel που έχει το όνομα μιας Γαλλίδας φεμινίστριας αναρχικής του 19ου αιώνα, ξεκίνησε με απόλυτη μυστικότητα από το ισπανικό λιμάνι της Burriana στις 18 Αυγούστου, και τώρα πλέει υπέρφορτο κοντά σε ένα Ιταλικό νησί. εκπέμποντας sos.. Πρόσφατα έσωσε 130 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 14 γυναικών και τεσσάρων παιδιών, κι αυτή τη στιγμή αναζητά μια ασφαλή τοποθεσία για να απομακρύνει τους επιβάτες ή να τους μεταφέρει σε μια ασφαλή ευρωπαϊκή ακτή.                          
Της Βασιλίκας Σαριλάκη

 Το πλοίο, είναι ένα πρώην πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού, κι έχει έναν καπετάνιο και πληρώθηκε από μια ομάδα Ευρωπαίων ακτιβιστών κι επαγγελματιών διάσωσης. Το Louise Michel εξέπεμψε σήμα για βοήθεια χθες Σάββατο 30 Αυγούστου καθώς είναι πλέον υπερπλήρες και δεν μπορεί να κινηθεί. Οι Ευρωπαϊκές αρχές εκώφευσαν.«Υπάρχει ήδη ένα νεκρό άτομο στη βάρκα. Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια», έγραψε στο Twitter το πλήρωμα του πλοίου, αναφέροντας πως υπάρχουν εκεί μετανάστες και πρόσφυγες με εγκαύματα και πως ταλαιπωρόύνται στη θάλασσα για μέρες. Το Louise Michel είναι ένα πλοίο 32 μέτρων κι είναι ζωγραφισμένο με έντονο ροζ χρώμα και διαθέτει πάνω του ένα έργο του ίδιου του Banksy. Πρόκειται για το σχέδιο ενός παιδιού που φοράει ένα σωσίβιο και δείχνει μια σημαδούρα σε σχήμα καρδιάς.  

 

 

  (Η ζωγραφική του σκάφους παραπέμπει στην πασίγνωστη πλέον μορφή του αγαπημένου κοριτσιού του Banksy  το κοριτσάκι με το μπαλόνι. ΄Ένα αντίτυπο αυτού του έργου αυτοκαταστράφηκε μετά την πώλησή του σε δημοπρασία του Sotheby's  το 2018. Το σκάφος αγοράστηκε με έσοδα από την πώληση έργων τέχνης του Banksy). 

 

 

Ο καλλιτέχνης συμμετείχε στην αποστολή διάσωσης τον Σεπτέμβριο του 2019, αφού ήρθε σε επαφή με την Pia Klemp, πρώην καπετάνιο διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων σώζοντας χιλιάδες πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Είναι η καπετάνιος του Sea Watch 3 που διέσωσε πάνω από 1.500 ναυαγούς στη Μεσόγειο μόνο τον Νοέμβριο του 2017 – Ιανουάριο 2018. Πριν από καιρό βρέθηκε αντιμέτωπη με τις κατηγορίες των ιταλικών αρχών για συνέργεια σε παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα αλλά δεν έκανε πίσω. Οι ποινές που αντιμετώπιζε 20 χρόνια φυλάκισης και χρηματική ποινή. 

 

      Pia Klemp

 Ο Banksy έγραψε στον Klemp σε ένα email που δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian: 

 "Γεια σας Pia, διάβασα για την υπόθεσή σας στις εφημερίδες. Φαίνεται πως είστε αποφασισμένη.. Είμαι ένας καλλιτέχνης από το Ηνωμένο Βασίλειο κι έχω κάνει κάποια έργα σχετικά με την κρίση των μεταναστών. Προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω για μένα αυτά τα χρήματα. Θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε ένα νέο σκάφος ή κάτι τέτοιο; Παρακαλώ ενημερώστε με.  Καλή επιτυχία. Banksy." 

 Όπως ανέφερε ο Banksy στο email του στην Klemp, έχει δημιουργήσει στο παρελθόν πολλά έργα που αναφέρονται στα προβλήματα των μεταναστών στην Ευρώπη. Το 2015, δημιούργησε μια τοιχογραφία του εκλιπόντος ιδρυτή της Apple, Steve Jobs (γιο ενός Σύριου μετανάστη) σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Calais στη βόρεια Γαλλία.

 

 
Τον Ιούλιο, δώρισε το τρίπτυχο Θέα στη Μεσόγειο, θάλασσα 2017, στα Sotheby's, ώστε να το πουλήσουν και να συγκεντρωθούν χρήματα για ένα νοσοκομείο στη Βηθλεέμ. Το έργο, το οποίο πωλήθηκε 2,2 εκατομμύρια λίρες (2,8 εκατομμύρια δολάρια) - το δεύτερο υψηλότερο αποτέλεσμα της δημοπρασίας μέχρι σήμερα - παρουσίαζε μια θαλασσογραφία ύφους 19ου αιώνα, καθώς και εγκαταλελειμμένα σωσίβια που αναφέρονταν σε διασώσεις μεταναστών ή αδικοχαμένους ανθρώπους στο κύμα.

 Το ανυπότακτο, πολιτικό έργο του Banksy έχει κάνει τον καλλιτέχνη το μεγαλύτερο όνομα στη διεθνή σκηνή της street-art. Τα έργα του για την μεταναστευτική κρίση είναι πολλά και πολύ αξιόλογα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...