Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου για τον Van Gogh περιλαμβάνει το ώριμο έργο του. Ο Vincent Van Gogh θεωρείται γενικά ο μεγαλύτερος ζωγράφος παγκοσμίως μετά τον Rembrandt καθώς κι ένας από τους μεγαλύτερους μετα -ιμπρεσιονιστές. Δεν είναι μόνον η πολύ δύσκολη και δραματική του ζωή, ή το γεγονός με το κομμένο αυτί ή η αυτοκτονία του που άφησαν πίσω τους έναν μεγάλο μύθο για τον Van Gogh, μύθους που οι περισσότεροι ανατρέπονται σήμερα.
Ο #Van_Gogh δεν είναι μόνον ίσως ο διασημότερος όλων των ζωγράφων αλλά αποτελεί κι έναν καλλιτέχνη ο οποίος παρόλο πού πούλησε μόνο ελάχιστα έργα όσο ζούσε, επηρέασε πάρα πολύ τόσο τους εν ζωή όσο και τους μεταγενέστερους ζωγράφους. Τους Fauves, τους εξπρεσσιονιστές, τον Bonnard, τον Monet κι άλλους. Το εντυπωσιακό χρώμα του, οι αδρές του πινελιές και οι φυσιογνωμίες που ζωγράφισε καθώς και τα εντυπωσιακά του τοπία επηρέασαν δυναμικά την μοντέρνα τέχνη.
Η τέχνη του Van Gogh έγινε εξαιρετικά δημοφιλής μετά το θάνατό του, ειδικά στα τέλη του 20ού αιώνα, όταν το έργο του άγγιξε δυσθεώρητα ρεκόρ σε δημοπρασίες σε όλο τον κόσμο και κυκλοφόρησε σε πολλές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Τα λόγια είναι περιττά για τον μεγαλειώδη αυτό ζωγράφο που νομίζουμε πως ξέρουμε όλοι, αλλά στην πραγματικότητα αγνοούμε πάρα πολλά πράγματα για αυτόν, καθώς είναι γνωστά μόνον καμιά 15αριά έργα του από τα 900 εξαιρετικά ζωγραφικά του έργα κι άλλα τόσα σχέδια και χαρακτικά του.
Στα πλαίσια των σεμιναρίων Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Διονύσου που κάνω διοργανώσαμε μαζί με τον φωτογράφο Δαμιανό Μωραΐτη αυτήν την σημαντική εκδήλωση/αφιέρωμα στον μεγάλο μας υπερρεαλιστή ποιητή, ψυχαναλυτή και φωτογράφο Ανδρέα Εμπειρίκο. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο γιος του Ανδρέα Εμπειρίκου, Λεωνίδας Εμπειρίκος μας εξιστορεί την ζωή και μας σχολιάζει το έργο του πατέρα του, κάνοντάς μας μια ενδελεχή, ιστορική αφήγηση και αποτίμηση, καθώς είναι ιστορικός και ο ίδιος.
Στο δεύτερο μέρος, ο φωτογράφος Μωραΐτης Δαμιανός μας ξεναγεί στο φωτογραφικό έργο του μεγάλου μας ποιητή και σχολιάζουμε εγώ, ο διάσημος γλύπτης και καθηγητής στο ΑΠΘ Κώστας Βαρώτσος, η καθηγήτρια Ιστορίας τέχνης στο μουσείο του Χιούστον Άννα Ταχιντζή, η συντηρήτρια έργων τέχνης και φωτογραφίας στο Βυζαντινό μουσείο, Εύη Σταμούλη, ο μαθηματικός Γιάννης Ερμόπουλος κλπ.
Η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της ισόττητας των δύο φύλων. Το Ελληνικό #metoo βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τι μπορεί να γίνει; Υπάρχει ελπίδα και υπάρχουν και λύσεις. Εδώ είναι η εισαγωγική ομιλία/έρευνα που έκανα στην πρόσφατη εκδήλωση με θέμα "Προτάσεις για την βελτίωση της θέσης της γυναίκας στον 21ο αιώνα" της παράταξης Δύναμη Ζωής.