Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Bollywood και εθνικιστικό παραλήρημα στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών!

HALI

                                                                                                                                        Της Βασιλίκας Σαριλάκη

Άναυδοι, ενεοί και κεχηνότες, κι εντελώς astonished.. παρακολουθήσαμε στις οθόνες την τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων.. Ήταν ένα ξεχαρβαλωμένο ξεσάλωμα, μια επιδρομή ενός δευτεροκλασάτου Bollywood, ένας απίστευτος πολιτιστικός αχταρμάς που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα μας πρότεινε μια σικάτη πόλη, όπως αυτή του Λονδίνου! Εμβρόντητοι είδαμε σε όλο του το μεγαλείο το εθνικιστικό παραλήρημα των Βρετανών που μετέτρεψαν το Ολυμπιακό Στάδιο στο σχήμα της δικής τους Βρετανικής σημαίας, εντελώς ασύμβατο με την πανανθρώπινη Ολυμπιακή ιδέα, μετατρέποντας παράλληλα μια οικουμενική γιορτή πνευματικής και σωματικής άμιλλας σε ένα καρακιτσάτο υπερθέαμα αρένας, χωρίς γούστο, στυλ και μέτρο. Χωρίς καμιά ιεράρχηση και αναφορά σε πολιτισμικές αξίες παρά μόνο σε μια θλιβερή ανακύκλωση τουριστικών depassse βρετανικών ατραξιόν, ένα παραληρηματικό εμποροθέαμα με έλλειψη κάθε σοβαρής πολιτισμικής αναφοράς και οράματος..  

GALA 014   GALA 011  
Αγνώριστη η Annie Lennox, ανεβασμένη σ΄ ένα άθλιο καράβι με δύο ξεσχισμένες μαύρες σημαίες, σε στύλ gothic. Το κομμάτι σε play back..

GALA 010

Οι αναφορές σε παλιές δόξες του βρεττανικού ροκ, γερασμένες και κακώς ανακυκλωμένες. Τα κοστούμια τραβηγμένα κι άθλια, οι συμβολισμοί πεζοί και αναμενόμενοι. Κρίμα, γιατί εκεί δεν λείπουν τα λεφτά. Η καλύτερη στιγμή ίσως να ήταν το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου με θέα την γαλανόλευκη. Απλά, λιτά, μια στιγμή σιωπής στο χάος και το έρεβος της ρωμαϊκής αρένας..Νομίζω, φίλοι μου πως εμείς μπορούμε καλύτερα..πως τα λεφτά δεν κάνουν εντέλει τον Πολιτισμό.. Ο Παπαϊωάννου θα γιορτάζει τώρα!


x-defaultΑπο τις λίγες ευχάριστες στιγμές ο George Michael φορώντας πέτσινα και ζώνη με τεράστια κίτρινη νεκροκεφαλή..

 

 

 

 

 

GALA 015

 

Αυτό το αγνώστων λοιπών στοιχείων ξενέρωτο αγοράκι βάλανε να “εκτελέσει” (και το έκανε στην κυριολεξία) το ιστορικό Wish you were here των Pink Floyd οι οποίοι προς τιμήν τους αρνήθηκαν να πάνε  στην γελοία φιέστα.. Μαζί με τον πιτσιρικά ο “σκηνοθέτης” της φιέστας είχε την φαεινή ιδέα να “εικονογραφήσει” ζωντανά και το γνωστό άλμπουμ των Pink Floyd κι έτσι έβαλε έναν ισορροπιστή σε σχοινί να προχωράει και στο τέλος να κάνει χειραψία με ένα ανρείκελο το οποίο αμέσως έπαιρνε φωτιά!Ε και στα σχολεία τέτοια κάνουνε..

 

GALA 016

 

 

Δυστυχώς, αντιθέτως από τους  Pink Floyd, ο Brian May, κιθαρίστας των  Queen, έσπευσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και πήγε εκεί στα 65 του να συμμετέχει και προφανώς συμφώνησε στην τυμβωρυχία που έκαναν στον  Freddie Mercury, δείχνοντάς τον να τραγουδάει σε μια γιγαντοοθόνη! Να θυμίσουμε οτι ο Mercury δεν ήταν Βρεττανός αλλά Τανζανός..

 

Παρόντα και τα Spicy Girls που ενώθηκαν και βάλανε τα μίνι και το παίξανε παιδούλες μαζί κι αυτή η υστερική με την μόδα γυναίκα του Μπέκαμ, με τα πολλά κουτσούβελα, εθνικό μπρελόκ των Αγγλικών glossy περιοδικών.

GALA2 010

Και κάθε 10 δευτερόλεπτα έπεφτε και ξαναέπεφτε σαν πλύση εγκεφάλου η εικόνα της Βρετανικής σημαίας σε όλους τους πιθανούς χρωματικούς συνδυασμούς..

GALA 004   GALA 009

Είπαν θα κάνουν πάρτυ και το έκαναν Bollywood ή καρικατούρα της Commedia dell’arte..Απόκριες και νευρωτική μανία σπασμωδικών εναλλαγών πολύχρωμων αλλοπρόσαλλων θεμάτων.. grotesco μπούρδα ολκής!
 
GALA 022  GALA 018

                                     Η αδυναμία του σκηνοθέτη στο Bollywood εμφανέστατη..Μήπως ήταν Ινδός;

GALA2 016
GALA2 017  GALA2 018

 

GALA 021

                          Και ξαφνικά κάπου εκεί ξεκάρφωτα έριξε και μια επίδειξη μόδας μετατρέποντας το Στάδιο σε πασαρέλα..

GALA 007  
Εξίσου στο ξεκάρφωτο και χωρίς κανένα συνειρμό ο σκηνοθέτης πέταξε κι ένα κανόνι που έπρεπε να στείλει ένα ανθρώπινο βλήμα σε κάτι δίχτυα..Τσίρκο Medrano καλύτερα..

GALA2 013    

           Κι ο παππούς σκετσάκια και  σκερτσάκια με γκομενίτσες και την Ποσειδωνού με την τρίαινα!ΤΟ κάλλος!!

         GALA2 015   GALA2 020   
        Και τέλος οι γνωστές ρωμαϊκές ρετσέτες.. Φυσούνες με φωτιές…must…και το πολύχρωμο χταπόδι..Αχ ανατρίχιασα!

              GALA 024     GALA2 001 

                        Ερώτημα: Τον Damien Hirst γιατί τον ρίξανε; Ας φτιάχνανε και κανένα ένα τεράστιο κρανίο…Why not?

Damien-Hirst-Portrait-In-Studio-06      

5 σχόλια:

  1. εφόσον ο Freddy Mercury είχε την βρετανική υπηκοότητα, ήταν Βρετανός. Μάλλον το γεγονός οτι ένας μετανάστης μπορεί να γίνει Βρετανός, είναι λίγο δυσνόητο για τα ελληυνικά μυαλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ''Ένας μετανάστης μπορεί να γίνει Βρετανός'' Τ'ακούσαμε κι αυτό!
      Ειλικρινά, έχετε προσπαθήσει να πάρετε τη βρετανική υπηκοότητα; Για ρωτήστε κάποιον από τους χιλιάδες που το παλεύουν!
      Σας έχω νέα, το μαγαζί έχει κλείσει από καιρό! (μάλλον από την εποχή του Φρέντι Μέρκιουρι)

      Διαγραφή
  2. Damien Hirst!!! Η απόδειξη της νεκροφιλίας και σε εικόνα! Ασελγούν στο πτώμα της Ολυμπιακής ιδέας που περιφέρεται ανά το κόσμο ώς κάρα προς χλευασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...