Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Corpus Christi: Ήταν gay ο Χριστός;

clip_image013

                                                                                                             

Πριν τέσσερα χρόνια μια παράξενη παράσταση ταρακούνησε το φιλοθεάμον θεατρικό κοινό της Νέας Υόρκης. Ήταν η παράστclip_image005αση του Terrence Mc Nally «Corpus Christi». Το έργο αυτό, είχε ανέβει αρχικά το 1998 στο Manhattan Theatre Club και συνέχισε στο Rattlesnake Theatre τον Οκτώβριο του 2008. Τώρα η παράσταση ξανανεβαίνει στην Αθήνα εγείροντας τις γνωστές “ευγενείς” αντιδράσεις Χρυσαυγιτών, πιστών και  Ιεράς Συνόδου. Πέρσι ανέβηκε στο San Antonio της Καλιφόρνια  προκαλώντας σάλο. Τα ερωτήματα πολλά: Είναι η τέχνη απολύτως ελεύθερη να δοκιμάζει συναισθήματα πιστών κι εθνικά σύμβολα ή όχι; Μπορεί η τέχνη να προβάλλει οτιδήποτε θέλει, με όποιον τρόπο επιθυμεί κι αν όχι μιλάμε για λογοκρισία; Και ως ποιο σημείο η τέχνη μπορεί να «προβάλλει» σεξουαλικές επιλογές ως αισθητικές επιλογές και θέματα ανεξαρτήτως προσβολών; Υπάρχει όριο στην τέχνη ή όχι; Ας δούμε την ενδιαφέρουσα και kinky πορεία του έργου και τον παγκόσμιο σαματά που προκάλεσε..

 Σκηνές απείρου κάλλους έξω απο το Χυτήριο όπου πιστοί, Χρυσαυγίτες και Ματ δίνουν μια άλλη παράσταση πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την μέσα!

Το έργο, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως βλάσφημο, clip_image003παρουσιάζει τον Χριστό και τους αποστόλους ως gay που ζουν ένα σύγχρονο δράμα στο σημερινό Texas. Αυτή είναι μια νέα version του Corpus Christi που ξεκίνησε εδώ και 3 χρόνια από το Los Angeles και περιόδευσε παντού στις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων του Edinburgh Fringe Festival και του Διεθνούς θεατρικού φεστιβάλ gay του Δουβλίνου. Το τι έκαναν οι Έλληνες δεν γνωρίζω. Μόνο ένα βίντεο (παρακάτω) του περασμένου Ιουνίου διαθέτουμε..Από ότι ακούγεται πρόκειται για λάιτ εκδοχή κι όχι τόσο hard core για να χρησιμοποιήσω όρους αγοράς.

Δεξιά: O Terrence McNally φιλάει τον σύντροφό του που   παντρεύτηκε το 2010 σε ηλικία 71 ετών!

clip_image007Η ιστορία αυτή δεν ξεκίνησε και τόσο ειρηνικά όσο εξελίσσεται σήμερα παγκοσμίως.. (εξαιρείται φυσικά η Ελλάδα)..Το 1998, όταν πρωτοπαίχτηκε το έργο στην Αυστραλία, η κοινή γνώμη συνταράχθηκε από την πλοκή της υπόθεσης που παρουσιάζει τον Ιησού να αποπλανείται από τον Ιούδα και να παντρεύει δύο gay Αποστόλους. Οι ιερείς ήδη το καταδίκασαν λίγο προτού ανέβει σε θέατρο του Σίδνεϊ. Ο επίσκοπος μάλιστα της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Νότιου Σίδνεϊ Ρόμπερτ Φόρσιθ εξέφρασε την οργή του για το σενάριο του έργου «Κόρπους Κρίστι» (Σώμα Χριστού), αποκαλώντας το «ιστορικές ανοησίες» και συνέχισε δηλώνοντας ότι «είναι σκοπίμως προσβλητικό και ολοφάνερα χλευαστικό». Το θεατρικό παρουσιάστηκε και στα πλαίσια ετήσιου ομοφυλοφιλικού φεστιβάλ που διεξάγεται στο Σίδνεϊ. Παρά τις καλές κριτικές, το έργο προκάλεσε διαμαρτυρίες, ακόμα και απειλές για βόμβα όταν παιζόταν και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ασφαλώς όταν αποκαλείς τον Χριστό «Βασιλιά των ομοφυλόφιλων» είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις..

clip_image009

«Το έργο μιλά εναντίον της απανθρωπιάς προβάλλοντας μια ευφυή, μοντέρνα εκδοχή της ζωής του Ιησού» υπερασπίζονται οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

clip_image002

Ο συγγραφέας, gay ο ίδιος, διάσημος για τα θεατρικά του, στην προκειμένη περίπτωση δεν δίστασε να παίξει πρόδηλα με τα συναισθήματα των πιστών αλλά και να αλλοιώσει εντελώς και τα κίνητρα των πράξεων του Ιησού αλλά και των αποστόλων. Στο έργο για παράδειγμα παρουσιάζεται ο Ιούδας να προδίδει τον Χριστό λόγω σεξουαλικής αντιζηλίας! Επίσης στην νέα βερσιόν περιλαμβάνονται και λεσβίες.. Στην αρχή το έργο είχε αναβληθεί εξαιτίας πολλών απειλών έναντι των ηθοποιών. Ύστερα, παρά τον κίνδυνο αποφάσισαν να το ανεβάσουν.

clip_image011

Όταν έκανε πρεμιέρα, έξω από το θέατρο διαδήλωναν 2000 άτομα φωνάζοντας ότι πρόκειται για βλασφημία.

Όταν έγινε η πρεμιέρα στο Λονδίνο μια βρετανική οργάνωση με το όνομα «Προστάτες του Μεσσία Ιησού» απείλησαν τον McNally με θάνατο! Στις 19 Ιανουαρίου 2008, ο επίσκοπος της αγγλικανικής εκκλησίας του Σίδνευ Robert Forsyth, Anglican καταδίκασε ξανά το"Corpus Christi" λέγοντας: "Είναι επίτηδες προσβλητικό δεν είναι καθόλου αφελές που γελάνε με αυτό γιατί είναι προσβλητικό».

                                          

                                                                                                                                                               clip_image015

Ωστόσο αυτό όχι μόνο δεν πτόησε τον θίασο αλλά αυτήν την φορά αποφάσισαν να επεκτείνουν στο έργο την σκηνή όπου ο Ιησούς ευλογεί έναν γάμο μεταξύ δύο gay Αποστόλων! Το τι θα προσθέσουν ακόμη στο έργο αυτό για να προκαλέσουν είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι πως διαθέτουν μεγάλη φαντασία!

Στην Ελλάδα το “στόρυ” του έργου έχει ως εξής: (αναδημοσιεύω από newsit) “Ο Τζόσουα (Ιησούς) παιδί από μάλλον προβληματική οικογένεια, μεγαλωμένος σε προβληματικό καθολικό σχολείο. Στους μόνους που βρίσκει παρηγοριά είναι στους παράξενους και τους queer. Έχει από μικρός τη συναίσθηση μιας αποστολής να σώσει τον κόσμο, γεγονός που επιτείνει τη μοναξιά του. Καταλαβαίνει ότι η προτίμηση του είναι προς τους άντρες, όταν γνωρίζει τον Τζούντας, στο χορό του σχολείου. Μετά από αυτό χάνεται στην έρημο και επιστρέφει 33 χρονών, έχοντας βρει το κάλεσμα του. Αρχίζει να κάνει θαύματα, να μαζεύει μαθητές και εραστές, να κηρύττει ανθρωπιά και καλοσύνη, να μπαίνει στο μάτι των φαρισαίων για την ανοικτή αποδοχή του προς τους ομοφυλόφιλους. Η σταύρωση δεν αργεί.” Κοσμοπόλιταν;

clip_image017

Τα αποσπάσματα από την παράσταση είναι ομιλητικά από μόνα τους.. Συγκλονιστικό θέαμα indeed! Τύφλα νάχει ο Πήτερ Μπρούκ, Πέτερ Στάιν και λοιποί! Σε μια έκρηξή της η πολυτάλαντη ηθοποιός και (νυν) μεταφράστρια Βάσια Παναγοπούλου που μετέφρασε (γλαφυρά) το έργο δήλωσε: “«Το συγκεκριμένο έργο το έχει γράψει ένας πολυβραβευμένος αμερικανός συγγραφέας, αποτελεί θεατρικό κείμενο και δεν αναφέρεται στο ιστορικό πρόσωπο του Ιησού. Η λέξη Ιησούς δεν αναφέρεται σε αυτό το θεατρικό κείμενο. Το παιδί μιας προβληματικής οικογένειας, στην Αμερική, στην πόλη Corpus Christi, αφορά σε ένα παιδί σύγχρονο που λέγεται Joshua και όχι Ιησούς» εξήγησε η γνωστή ηθοποιός εκφράζοντας την ενόχλησή της για τα όσα συνέβησαν.” Γράψτε λάθος ρε παιδιά…παρεξηγήσαμε..Συγνώμη Βάσια μου. Πώς να επανορθώσω; Εννοείται πως διαφωνώ με το αίτημα για την λογοκρισία της παράστασης, διαφωνώ με οποιαδήποτε φανατική αντίδραση αλλά το ίδιο με ενοχλεί η υποκρισία και η υποκουλτούρα που υποδύεται την πρωτοπορία! Είτε είναι στρέιτ είτε γκέι.. Η πρόκληση στην τέχνη όταν γίνεται αυτοσκοπός και διαφημιστικό τρύκ την κάνει από φτηνή και κάτω..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...